Als ondernemer is het essentieel om op de hoogte te zijn van de wettelijke betalingstermijnen om een gezonde financiële balans te behouden en vlot zaken te doen. In deze gids geven we u een overzicht van de belangrijkste aspecten met betrekking tot de betalingstermijnen voor facturen.
Wat is de wettelijke betalingstermijn van een factuur?
De algemene wettelijke betalingstermijn voor facturen in België bedraagt 30 dagen na ontvangst van de factuur. Dit is van toepassing tenzij anders overeengekomen tussen de partijen.
Wettelijke betalingstermijn voor consumenten
Voor transacties met consumenten geldt een striktere regelgeving. De wettelijke betalingstermijn voor consumentenfacturen is vastgesteld op 14 dagen na ontvangst van de factuur, tenzij anders overeengekomen.
Wettelijke betalingstermijn voor bedrijven
Voor zakelijke transacties tussen ondernemingen is de standaard betalingstermijn 30 dagen na ontvangst van de factuur. Het is echter belangrijk te vermelden dat partijen onderling van deze termijn kunnen afwijken, mits dit redelijk is en niet in strijd is met de goede handelspraktijken.
Afspraken onderling bedrijven: wat is de maximale betalingstermijn voor facturen?
Indien bedrijven onderling afspraken maken over betalingstermijnen, dient de overeengekomen termijn redelijk te zijn en mag deze niet in strijd zijn met de goede handelspraktijken. Anders kan de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen van toepassing zijn.
Wettelijke betalingstermijn voor grootbedrijven
Grote ondernemingen moeten extra aandacht besteden aan de wettelijke betalingstermijnen. Voor transacties tussen grote ondernemingen en kleine of middelgrote ondernemingen (KMO) geldt een maximale betalingstermijn van 60 dagen, tenzij anders schriftelijk overeengekomen.
Wat is de wettelijke betalingstermijn voor MKB/ZZP?
Voor KMO en ZZP’ers geldt dezelfde wettelijke betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de factuur. Deze termijn kan echter worden aangepast als beide partijen hierover een schriftelijke overeenkomst sluiten, zolang deze redelijk is en niet in strijd is met de goede handelspraktijken.