factris invoice financing factoring

Factoring is een steeds populairdere alternatieve financieringsmethode voor ondernemers. En dat is niet verwonderlijk, want factoring is dé manier om op zeer korte termijn geld te ontvangen voor eerder voltooid werk, waarvan de verzonden factuur nog niet is betaald. Er zijn in totaal drie soorten factoring te onderscheiden: traditionele factoring, American factoring en reverse factoring. Maar hoe werken deze soorten factoring eigenlijk en in hoeverre verschillen ze van elkaar? Wat zijn hun voordelen en nadelen?

Traditionele factoring

Traditionele factoring is van oudsher de originele vorm van factoring. Bij traditionele factoring ontvangt u vaak over een langere tijd een doorlopend krediet van de factor. Dit krediet is gebaseerd op het totaalbedrag van uw openstaande debiteuren. In ruil hiervoor moet u al uw debiteuren overdragen aan de factor. Dit betekent dat u al uw facturen verkoopt, terwijl bij andere vormen van factoring meer vrijheid hebt om te kiezen welke factuur u wel of niet verkoopt.

Traditionele factoring is vooral geschikt voor grotere ondernemingen, vanwege de minimumomzeteisen die eraan verbonden zijn. Deze vorm van factoring is dus minder toegankelijk dan andere soorten factoring. Aan de andere kant gaan de contracten vaak voor langere tijd – meestal enkele jaren- en dit zorgt voor een relatief eenvoudige administratie, aangezien alle facturen via de factor lopen.

Voordelen van traditionele factoring

  • Zekerheid: langlopende contracten zorgen voor een langdurige samenwerking.
  • Eenvoudige administratie: doordat alle facturen via de factor lopen, is de administratie relatief eenvoudig.

Nadelen van traditionele factoring

  • Minder flexibiliteit: u verkoopt al uw facturen aan de factor, waardoor u minder flexibel bent dan bij andere soorten factoring.
  • Relatief hoge eisen: vanwege de relatief hoge omzeteisen is traditionele factoring vaak niet geschikt voor kleinere ondernemingen.

American factoring

In Vlaanderen is American factoring waarschijnlijk de bekendste en meest gebruikte vorm van factoring. Dit komt door verschillende redenen. Ten eerste zijn de eisen om gebruik te maken van American factoring veel lager dan bij andere vormen van factoring. American factoring is daardoor bij uitstek geschikt voor kmo-factoring of freelance-factoring.

American factoring is niet alleen toegankelijker dan traditionele factoring, maar ook flexibeler. Bij traditionele factoring bent u verplicht om alle facturen aan de factor te verkopen, terwijl u bij American factoring zelf kunt kiezen welke facturen u wel en niet verkoopt. Als u dus een keer minder of zelfs geen facturen naar de factor stuurt, heeft u ook geen kosten. Eén nadeel van American factoring is dat de factor het recht heeft om een factuur af te keuren voor factoring. Dit heeft vaak te maken met de kredietwaardigheid van de klant aan wie u de factuur verkoopt. Als de kredietwaardigheid te laag wordt geacht door de factor, kan de factuur worden geweigerd.

Voordelen van American factoring

  • Flexibiliteit: u kunt snel beginnen en hebt zelf de keuze welke facturen u wel en niet verkoopt.
  • Toegankelijkheid: de (omzet)eisen voor American factoring zijn veel lager dan die voor traditionele factoring. Dit maakt American factoring zeer geschikt voor KMO’s en ZZP’ers.

Nadelen van American factoring

  • Gecompliceerdere administratie: doordat u sommige facturen wel en andere niet verkoopt, moet u de administratie bijhouden van welke facturen via de factor lopen.
  • Kosten: de kosten per factuur zijn relatief iets hoger dan wanneer u gebruikmaakt van traditionele factoring.

Reverse factoring

Heeft u facturen die u niet binnen de wettelijke betalingstermijn kunt betalen? In dat geval is reverse factoring een geschikte oplossing. Zoals de naam al aangeeft, werkt reverse factoring in de tegenovergestelde richting. Waar het bij American factoring en traditionele factoring draait om het sneller ontvangen van geld voor verzonden facturen, draait het bij reverse factoring juist om het verkrijgen van meer tijd om een factuur te betalen. De factor zorgt ervoor dat het bedrag binnen de gestelde betalingstermijn aan de crediteur wordt betaald, waarna u een langere betalingstermijn krijgt van de factor.

Als ondernemer met openstaande facturen bij een crediteur kan reverse factoring vaak een goede oplossing zijn. Op deze manier krijgt de crediteur sneller zijn geld en heeft de debiteur meer tijd om de betaling te voltooien.

Eén nadeel van reverse factoring is dat de kredietwaardigheidseisen relatief hoog zijn om wanbetaling zoveel mogelijk te voorkomen. Bovendien worden er vaak langdurige samenwerkingen aangegaan bij reverse factoring, waardoor het een relatief minder toegankelijke vorm van factoring is. Bovendien moet de debiteur bereid zijn om mee te werken aan factoring, om de kredietwaardigheid te kunnen beoordelen.

Voordelen van reverse factoring

  • Langere betalingstermijn: door reverse factoring te gebruiken, krijgt u meer tijd om een factuur te betalen.
  • Snelle uitbetaling: omdat het bij reverse factoring gaat om goedgekeurde facturen, kan de uitbetaling vaak snel plaatsvinden.

Nadelen van reverse factoring

  • Afhankelijk van de debiteur: de debiteur moet instemmen met reverse factoring om de kredietwaardigheid te beoordelen.

Focus op de groei van uw bedrijf

Zet uw onbetaalde facturen om in werkkapitaal

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.