factris invoice financing factoring

Een gezond werkkapitaal is van groot belang voor uw bedrijf. Als u een tekort aan werkkapitaal heeft, kunt u problemen krijgen bij het betalen van uw dagelijkse kosten. Vaak wordt gedacht dat hoe meer werkkapitaal u heeft, hoe beter. Maar een teveel aan werkkapitaal is ook niet wenselijk. Wat is dan een gezond werkkapitaal en hoe zorgt u daarvoor? Dat leggen we u uit in deze blog!

Wat is werkkapitaal?

Voordat we kijken naar wat een gezond werkkapitaal is, is het goed om eerst te begrijpen wat werkkapitaal in het algemeen betekent.

Simpel gezegd is werkkapitaal het geld dat uw bedrijf reserveert om de dagelijkse kosten te kunnen betalen. Denk hierbij aan het betalen van leveranciers, het uitbetalen van salarissen aan uw personeel en het aanvullen van uw voorraad. Al het geld dat u opzij zet om deze kosten te dekken, valt onder werkkapitaal. Niet alle kosten van uw bedrijf vallen echter onder werkkapitaal. Investeert u bijvoorbeeld in machines, bedrijfsauto’s of andere bedrijfsmiddelen om uw bedrijf te laten groeien? Dergelijke investeringen worden niet gefinancierd met werkkapitaal.

Wat is een gezond werkkapitaal?

Een gezond werkkapitaal is essentieel voor elk bedrijf. Om uw dagelijkse kosten te kunnen betalen, moet er voldoende werkkapitaal beschikbaar zijn. Een tekort aan werkkapitaal kan leiden tot financiële problemen. Het is dus belangrijk om altijd voldoende werkkapitaal te hebben. Maar zoals eerder gezegd, is een teveel aan werkkapitaal ook niet wenselijk.

U zou kunnen denken dat een groter werkkapitaal altijd beter is. Meer geld in uw bedrijf kan toch nooit kwaad? Dit is deels waar, maar bij werkkapitaal is er één belangrijk aspect waar u rekening mee moet houden: het is geld dat uw bedrijf niet rendabel maakt. Werkkapitaal is bedoeld voor zaken als salarissen en voorraad. Het kan niet worden geïnvesteerd of op een bankrekening worden gezet om rente te genereren. Een teveel aan werkkapitaal ontstaat vaak doordat geld vastzit in debiteuren of te grote voorraden. Natuurlijk is het beter om te veel dan te weinig werkkapitaal te hebben, maar een echt gezond werkkapitaal draait om balans.

Heb ik een gezond werkkapitaal?

Wilt u controleren of u momenteel een gezond werkkapitaal heeft? De cash conversie cyclus (CCC) speelt hierbij een belangrijke rol. Deze cyclus geeft aan hoe lang het duurt voordat een bedrijf producten – zowel inkoop als productie – omzet in geld. Dit is cruciale informatie om te bepalen of u een gezond werkkapitaal heeft, omdat hoe langer de cyclus duurt, hoe meer geld er voor langere tijd vastzit als werkkapitaal. U berekent de CCC als volgt:

CCC = DIO + DSO – DPO

Days Inventory Outstanding (DIO)

De DIO (Days Inventory Outstanding) geeft het gemiddeld aantal dagen weer waarin uw bedrijf uw voorraad omzet in geld. Geld dat vastzit in voorraad kan niet worden geïnvesteerd.

Days Sales Outstanding (DSO)

De DSO (Days Sales Outstanding) beschrijft het gemiddeld aantal dagen dat uw uitgestuurde facturen openstaan. U wilt natuurlijk dat uw klanten uw facturen zo snel mogelijk betalen, maar dit is helaas niet altijd het geval. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor uw werkkapitaal.

Days Payable Outstanding (DPO)

De DPO (Days Payable Outstanding) geeft aan hoe snel uw bedrijf uw crediteuren betaalt. Dit speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de CCC en het optimaliseren van uw werkkapitaal. Hoe langer het duurt voordat u uw leveranciers betaalt, des te meer werkkapitaal houdt u over.

Hoe creëert u een gezond werkkapitaal?

Als u een gezond werkkapitaal wilt creëren, zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen. Hierbij is het belangrijk om de cash conversie cyclus (CCC) in gedachten te houden.

Om de DIO zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk dat uw voorraad goed is afgestemd op de behoeften van de markt. Onderzoek en pas uw voorraad hierop aan om te voorkomen dat u met grote hoeveelheden onverkochte producten blijft zitten.

Bij het creëren van een gezond werkkapitaal is het ook belangrijk dat uw facturen zo snel mogelijk worden betaald. Hoewel u niet altijd controle heeft over wanneer klanten betalen, zijn er enkele aspecten die u kunt optimaliseren om de betalingstermijn zo kort mogelijk te houden. Hoe verloopt bijvoorbeeld de communicatie met uw klanten? Zijn uw facturen duidelijk opgesteld? Worden ze tijdig verstuurd? Door deze aspecten te optimaliseren, kunt u ervoor zorgen dat u zelf geen verwijten kunt maken. Als er desondanks facturen zijn die te laat of helemaal niet worden betaald, kunt u gebruikmaken van factoring.

Een gezond werkkapitaal met factoring

Als u te maken heeft met facturen die te laat worden betaald, zelfs na optimalisatie van uw facturatieproces, kan dit uw werkkapitaal in gevaar brengen. U bent afhankelijk van de betalingen van debiteuren om een gezond werkkapitaal te behouden. Gelukkig kunt u in dit geval gebruikmaken van factoring. Met factoring kunt u er altijd op vertrouwen dat u tijdig het geld van uw verzonden facturen ontvangt. Maar wat is factoring en hoe werkt het eigenlijk?

Factoring draait om het verkopen van facturen. U verkoopt uw facturen aan een factormaatschappij, zoals Factris, die het verschuldigde bedrag binnen 24 uur aan u betaalt. Door factoring bent u niet langer afhankelijk van klanten die te laat betalen en kunt u altijd rekenen op een gezond werkkapitaal. Bovendien neemt Factris de financiële afhandeling met uw klanten over. Wij zorgen ervoor dat het openstaande bedrag bij de klant wordt geïnd, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken.

Focus op de groei van uw bedrijf

Zet uw onbetaalde facturen om in werkkapitaal

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.