factris invoice financing factoring

Het werkkapitaal is zeer belangrijk voor uw bedrijf. Zonder voldoende werkkapitaal kunt u in de problemen komen bij het betalen van uw dagelijkse kosten. Echter, een tevéél aan werkkapitaal is ook weer niet wenselijk. Maar wat is werkkapitaal eigenlijk? En belangrijker: hoe kunt u uw werkkapitaal verbeteren? We leggen het uit in deze blog!

Wat is werkkapitaal?

Er kan nogal wat verwarring ontstaan over wat het werkkapitaal wel en vooral wat het niet inhoudt. Niet al het geld dat u als bedrijf bezit valt namelijk onder het werkkapitaal. Het budget waarmee u als bedrijf uw dagelijkse kosten betaalt, noemen we het werkkapitaal. Denk hierbij aan het betalen van leveranciers, de uitbetaling van salarissen en het inkopen van voorraden. U kunt het werkkapitaal hiermee zien als uw portemonnee. Andere betalingen, bijvoorbeeld investeringen in het bedrijf, nieuwe machines, bedrijfsauto’s of inventaris, worden echter niet vanuit het werkkapitaal gefinancierd.

Wat is een gezond werkkapitaal?

Om aan al uw dagelijkse kosten te kunnen voldoen, is een gezond werkkapitaal zeer belangrijk voor uw bedrijf. Wanneer er niet genoeg werkkapitaal beschikbaar is, kunnen er uiteindelijk ambetante financiële problemen ontstaan. U moet er te allen tijde voor zorgen dat u genoeg werkkapitaal reserveert. Maar kunt u eigenlijk ook te veel werkkapitaal hebben? Het antwoord: ja. Uiteraard is het altijd beter om te veel dan te weinig werkkapitaal te hebben, maar een teveel aan werkkapitaal is verre van wenselijk. Zoals gezegd is werkkapitaal alleen bedoeld om uw dagelijkse kosten te betalen. Wanneer u wilt investeren in het bedrijf, doet u dit dus niet vanuit het werkkapitaal. Het teveel dat u aan werkkapitaal heeft, levert uiteindelijk niets op. Vaak gaat het bij een teveel aan werkkapitaal om geld dat vastzit in debiteuren of (te ruime) voorraden. Maar als u een teveel of een tekort aan werkkapitaal heeft, hoe kunt u dan uw werkkapitaal verbeteren?

Hoe verbetert u het werkkapitaal?

Het is van groot belang om uw werkkapitaal goed in balans te houden. Maar hoe kunt u als bedrijf uw werkkapitaal verbeteren? We geven u een aantal tips:

Werkkapitaal verbeteren door de juiste voorraad

Wanneer u vaak met grote voorraden blijft zitten, heeft dit een negatief effect op uw werkkapitaal. Zolang een artikel niet verkocht is, blijft de waarde van het product immers opgesloten zitten in uw magazijn. Het is daarom zaak om bij het inkopen van de voorraad goed onderzoek te doen naar de huidige markt. Wanneer u de behoeften van de klant goed voor ogen hebt, zult u minder snel met een te ruime voorraad vol onverkochte artikelen komen te zitten.

Werkkapitaal verbeteren bij het betalen van crediteuren

Ook crediteuren spelen een rol bij het verbeteren van uw werkkapitaal. Er is een aantal manieren waarop u door middel van het betalen van crediteuren uw werkkapitaal kunt verbeteren. Probeer er bijvoorbeeld altijd voor te zorgen dat u niet alle rekeningen in één keer betaalt. Wanneer u het betalen van de rekeningen kunt spreiden, zal dit positief doorwerken op uw werkkapitaal.

Bovendien is het bij sommige crediteuren mogelijk om het bedrag in termijnen te voldoen. Ook dit heeft een positieve werking op uw werkkapitaal. En heeft u een relatief lange betaaltermijn om uw crediteuren te betalen? Ook dan zal uw werkkapitaal verbeteren, aangezien u het geld langer binnenshuis kunt houden. Houd er hierbij wel altijd rekening mee dat de crediteuren vroeg of laat toch een keer betaald moeten worden.

Werkkapitaal verbeteren met het facturatieproces

Naast de voorraad en de betaling van crediteuren, spelen debiteuren een minstens zo’n grote rol in uw werkkapitaal. Wanneer u uw werkkapitaal wil verbeteren, is het dan ook slim om te kijken hoe u aan uw kant een snelle betaling kunt stimuleren. Hoe verloopt het facturatieproces eigenlijk? Hoe zien de facturen eruit, zijn die eigenlijk wel duidelijk genoeg? En in de communicatie met de klant, zijn daar nog dingen in te verbeteren? Wanneer u uw eigen facturatieproces tot in de puntjes hebt geoptimaliseerd, zult u zien dat toekomstige betalingen sneller gedaan zullen worden. Aan de andere kant: het moment waarop de klant uw factuur betaalt, heeft u natuurlijk ook weer niet helemaal in de hand. Laten de betalingen ook na het optimaliseren van het facturatieproces lang op zich wachten? Dan ligt het probleem niet aan uw kant, maar aan de andere kant. Is er op zo’n moment dan helemaal niets meer dat u aan uw kant kan doen om het geld van de desbetreffende facturen te ontvangen en zo uw werkkapitaal te verbeteren? Jawel, met factoring, bijvoorbeeld.

Werkkapitaal verbeteren met factoring

Zit u steeds vaker lang te wachten tot een klant zijn of haar factuur betaalt, waardoor uw werkkapitaal in gevaar komt? In zo’n geval biedt factoring de oplossing voor uw situatie. Maar wat is factoring en hoe werkt factoring eigenlijk?

Factoring is een alternatieve financieringswijze die onder steeds meer ondernemers steeds meer gebruikt wordt. Over het algemeen geldt er voor iedere verzonden factuur een betalingstermijn van 30 tot 90 dagen. Hierdoor kan het voorkomen dat u als ondernemer lange tijd op uw geld zit te wachten. Met factoring gaat u dit probleem volledig uit de weg. Factoring draait om het verkopen van facturen aan een factor, waarna deze ervoor het desbetreffende bedrag voorschiet. Bij Factris kunt u uw geld al binnen 24 uur op uw rekening verwachten. Hierdoor bent u niet langer afhankelijk van de betalingstermijn van de klant, waardoor u op zeer korte termijn nieuwe financiële armslag hebt om in het werkkapitaal te stoppen. Bovendien zult u met de verkoop van de factuur ook het debiteurenbeheer uitbesteden aan Factris. Wij nemen na de overname van de factuur de verdere financiële afhandeling met de klant dus voor onze rekening. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen meer te maken om het innen van het desbetreffende bedrag bij de klant.

Focus op de groei van uw bedrijf

Zet uw onbetaalde facturen om in werkkapitaal

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.