factris invoice financing factoring

Iedere ondernemer in België heeft vrijwel dagelijks te maken met diverse financiële verplichtingen. Denk hierbij aan het betalen van voorraden, personeel en de huur van een pand. Om al deze kosten te betalen, is het ontzettend belangrijk om over voldoende werkkapitaal te beschikken. Maar wat is werkkapitaal nou precies? En waarom is het essentieel voor bedrijven? Lees snel verder, want dit behandelen wij uitgebreid in dit blogartikel.

Werkkapitaal, wat is dit?

Het kan gebeuren dat u als ondernemer niet helemaal bekend bent met het begrip ‘werkkapitaal’. Dit is niet zo vreemd aangezien dit begrip in het dagelijks leven niet vaak voorbijkomt. Eigenlijk is het werkkapitaal niets meer dan het geld dat u nodig heeft om alle dagelijkse rekeningen te betalen. Denk hierbij aan betalen van leveranciers, personeel en eventueel onderhoud. Al het geld dat u hiervoor bewaard vallen onder het werkkapitaal. Het werkkapitaal is dus als het ware uw bedrijfsportemonnee.

Waarom is werkkapitaal belangrijk?

Wanneer uw bedrijf niet over voldoende werkkapitaal beschikt, dan komt u in de problemen bij het betalen van de dagelijkse rekeningen. Om vervelende financiële situaties te voorkomen, is het verstandig om het werkkapitaal op pijl te houden. Hierbij is het ook weer belangrijk om niet over te veel werkkapitaal te beschikken. U moet als het ware een balans vinden voor een gezond werkkapitaal.

De gevolgen van te veel werkkapitaal

Heeft uw bedrijf te veel werkkapitaal? Dan heeft u ongetwijfeld al gemerkt dat er daardoor weinig geld overblijft voor het maken van investeringen. Bedrijfsmatige investeringen behoren immers niet tot het werkkapitaal. Een te veel aan werkkapitaal op uw bankrekening levert u niets op, maar brengt wel onnodig extra kosten met zich mee.

De hoogte van het werkkapitaal bepalen

U weet inmiddels dat het voor ondernemingen cruciaal is om een gezond werkkapitaal te hebben. Toch blijft het lastig om te bepalen hoeveel nu daadwerkelijk noodzakelijk is. Daarom is het handig om te weten dat de hoogte van het werkkapitaal bepaald wordt door de drie factoren: debiteuren, crediteuren en de voorraden.

  • Debiteuren
    De debiteuren zijn bepalend voor de hoogte van het werkkapitaal. De voornaamste reden hiervan is dat hoe langer uw debiteuren erover doen om de facturen te betalen, hoe langer u moet wachten op het geld. Het is belangrijk om deze periode tussen geleverd werk en de betaling te kunnen overbruggen.
  • Grootte van de voorraden
    Heeft uw bedrijf gigantische voorraden die maar niet opraken? Dan heeft dit effect op het werkkapitaal. Zolang de voorraad blijft liggen, zal uw bedrijf ook geen geld ontvangen om nieuwe goederen te kopen.
  • Crediteuren
    Als laatste spelen ook de crediteuren een belangrijke rol. Naarmate het langer duurt voordat leveranciers betaald krijgen, houdt het bedrijf meer geld over als werkkapitaal.

Het optimaliseren van het werkkapitaal

Niets is vervelender dan opeens de openstaande rekeningen niet meer te kunnen betalen. Om altijd aan uw verplichtingen te voldoen, is het belangrijker dan ooit tevoren om het werkkapitaal van uw bedrijf goed in balans te houden. Om dit te realiseren is het verstandig om uw bedrijfsportemonnee regelmatig te optimaliseren. Hieronder geven wij u graag een aantal tips waarmee u het werkkapitaal gezond kan houden:

#1 Screenen van potentiële klanten

Debiteuren spelen zoals eerder genoemd een belangrijke rol in het werkkapitaal. Betalen uw klanten te laat of in het ergste geval helemaal niet? Dan heeft dit directe invloed op de hoogte van uw werkkapitaal. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om goed onderzoek te doen naar het betaalgedrag en de kredietwaardigheid van potentiële klanten. Op die manier voorkomt u eventuele problemen.

#2 Richt u op meerdere klanten

Het grootste gevaar van veel ondernemers bij problemen met het werkkapitaal is dat zij afhankelijk zijn van een handjevol klanten. Wanneer zo’n klant in financiële problemen komt en daarmee de facturen niet meer kan betalen, dan heeft dit negatieve gevolgen voor uw werkkapitaal. Door de focus te leggen op grotere en nieuwe klanten, bent u minder kwetsbaar als een klant wegvalt. Beperk u dus niet alleen tot uw vaste kring aan klanten!

#3 Haal de juiste voorraad in huis

Om ervoor te zorgen dat u niet afhankelijk bent van een aantal klanten, is het verstandig om uw voorraad aan te passen. Dit doet u door uw voorraad af te stemmen op de huidige markt. Op die manier spreekt u een bredere doelgroep aan. Voordat u hiermee aan de slag kunt gaan, moet u allereerst onderzoek doen naar de huidige markt. Hierna kunt u voorraden in huis halen die perfect bij de vraag van klanten aansluit. Op de lange termijn voorkomt dit dat u met grote aantallen onverkochte artikelen blijft zitten.

#4 Neem het facturatieproces onder de loep

Duurt het doorgaans lang voordat uw debiteuren betalen? Neem dan zeker eens het facturatieproces onder de loep. Zijn de facturen bijvoorbeeld wel duidelijk genoeg? Loopt de communicatie met klanten goed? En wordt de factuur wel snel genoeg verzonden? Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij de debiteur tijdens het ontvangen van de factuur.

Is het facturatieproces recent helemaal geoptimaliseerd, maar blijft de betaling achter? Houd er dan rekening mee dat het probleem niet aan uw kant ligt. Wellicht heeft de klant een financiële domper gekregen, waardoor zij momenteel de factuur niet kunnen voldoen. Neem na het verstrijken van de betalingstermijn eens contact op met uw debiteuren om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Verbeter het werkkapitaal met factoring

Niets is vervelender dan betalingen die uitblijven of laat betaald worden, ondanks een geoptimaliseerd facturatieproces. Zeker wanneer dit gevolgen heeft voor uw bedrijfsportemonnee. In dit geval is factoring dé uitkomst om altijd over een gezond werkkapitaal te beschikken. Maar wat is factoring en hoe werkt factoring nou precies?

Alternatieve financieringswijze factoring

Factoring staat al jaren bekend als dé alternatieve financieringswijze voor zzp’ers, freelancers en KMO bedrijven. Deze manier van financieren legt de focus op het verkopen van facturen aan een factoringbedrijf, oftewel een factor. Dit bedrijf schiet de bedragen van de openstaande facturen voor, wat betekent dat u binnen 24 uur het geld heeft. Hierna gaat het factoringbedrijf de openstaande bedragen innen bij de debiteuren. Op die manier hoeft u zich geen zorgen meer te maken om de betalingstermijn en kunt u weer investeren in de groei van uw bedrijf.

Schakel Factris in voor factoring

Wilt u gaan beginnen met factoring om op zeer korte termijn weer een gezond werkkapitaal te hebben? Kies dan zeker eens voor een samenwerking met Factris. Wij richten ons op het kmo, wat betekent dat wij geen hoge toelatingseisen hanteren. Zodra u uw openstaande facturen aan ons heeft verkocht, nemen wij het werk volledig uit handen. Wij nemen dus het debiteurenbeheer van u over. Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen groeien? Neem snel contact op en laat uw financiële zorgen varen!

Focus op de groei van uw bedrijf

Zet uw onbetaalde facturen om in werkkapitaal

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.